MultiLabs.gr MultiHosting.gr Webstocks.gr MultiPolls.gr MultiRadio.gr  
fun forum Τελευταία ενέργεια: Ποτέ
Not logged in [Σύνδεση - Εγγραφή]
Go To Bottom

[ Κεντρική σελίδα ] [ Κόκκινο δωμάτιο ] [ Πράσινο δωμάτιο ] [ Μπλε δωμάτιο ] [ Καφέ δωμάτιο ] [ Λευκό δωμάτιο ]

Εκτυπώσιμη Έκδοση | εγγραφή στο θέμα | Προσθήκη στα αγαπημένα  
 Σελίδες:  1  2
Συγγραφέας: Θέμα: Μπομπότα
karmenqueasy
εξαρτημένο μέλος
****


Avatar


Μηνύματα: 6.177
Registered: 16-12-2004
Τοποθεσία: Βορράς
Member Is Offline

Διάθεση: χαρούμενη

Εστάλη στις 17-9-2010 στις 12:27 Απάντηση με παράθεση
Μπομπότα



Από τότε που ρθανε οι μπότεν,
όλα γίνανε φερμπότεν,
το ψωμί μας είν μπομπότεν,
αχ, Θεούλη μου, ως μπότεν;



Αν και πολύ παρεξηγημένη η μπομπότα στην Ελλάδα, και γενικά το καλαμποκάλευρο...λογικά βέβαια, η Ελλάδα είναι η χώρα του σίτου, οίνου και ελαίου, το λευκό σταρίσιο ψωμί είναι γραμμένο στην μνήμη των κυττάρων εδώ και χιλιετίες...η μπομπότα ήταν το ψωμί της φτώχειας.

ΜΠΟΜΠΟΤΑ ΨΩΜΙ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ Η μπομπότα είναι καλαμποκόψωμο του ταψιού. Και την έφκιαναν βέβαια στο χωριό μας σε περιπτώσεις που δεν είχαν καθάριο να ζυμώσουν ψωμί. Είναι το ψωμί των πολύ φτωχών και των πεινασμένων, τουλάχιστον για την Ορεινή Ναυπακτία. Έχομε δυο ειδών: την ανεβατή και τη λειψή. Την ανεβατή τη ζύμωναν με κανονικό προζύμι στο σκαφίδι. Μόνο που το καλαμποκάλευρο το ζεμάτιζαν με αλατισμένο νερό. Το’ καναν κανονικό ζυμάρι και το έριχναν στα ταψιά. Εκεί το άφηναν πολλές ώρες να γίνει, δηλαδή να φουσκώσει, κι ύστερα το έριχναν στο φούρνο. Στο τραπέζι τη μπομπότα την έκοβαν φέτες, όπως το ψωμί. Στην κατοχή η μπομπότα έσωσε τον κόσμο από την πείνα, σε πολλές περιοχές. Η λειψή γίνεται χωρίς προζύμι. Το αλεύρι ζεματίζεται κι ύστερα τρίβεται από τη νοικοκυρά με λάδι. Ρίχνουν μέσα και σταφίδα μαύρη και κανέλα. Γίνεται έτσι τραγανή και νόστιμη. Σωστή νοστιμιά, δηλαδή που την τρώνε “κολατσιό” με τυρί.




~Και με τα χίλια βάσανα, πάλι η ζωή γλυκειά ναι~
Προφίλ μέλους Δείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member
karmenqueasy
εξαρτημένο μέλος
****


Avatar


Μηνύματα: 6.177
Registered: 16-12-2004
Τοποθεσία: Βορράς
Member Is Offline

Διάθεση: χαρούμενη

Εστάλη στις 17-9-2010 στις 12:30 Απάντηση με παράθεση


Εγώ ανακάλυψα την μπομποτίτσα και είμαι πανευτυχής!

Πεντανόστιμη, θρεπτική, δεν κολλάει, δεν βαραίνει, δεν παχαίνει, φτιάχνεις χίλια φαγιά και δεν την βαριέσαι ποτέ!

Περιμένω με αυθάδεια συνταγές από την Λουσίλα εκ Μιλάνου, της πρωτεύουσας των "polentoni" :D




~Και με τα χίλια βάσανα, πάλι η ζωή γλυκειά ναι~
Προφίλ μέλους Δείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member
Erasmus
Ιδαλγός των αδένων
****


Avatar


Μηνύματα: 6.565
Registered: 21-6-2006
Τοποθεσία: έξοδος δεκατρία
Member Is Offline

Διάθεση: ορθοπεταλιά

Εστάλη στις 17-9-2010 στις 12:31 Απάντηση με παράθεση


αναζήτησε τη συνταγή μιας θεσσαλικής πίττας που λέγεται "πλαστό"



η ελλάδα είναι μια ξένη χώρα
Προφίλ μέλους Δείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member
karmenqueasy
εξαρτημένο μέλος
****


Avatar


Μηνύματα: 6.177
Registered: 16-12-2004
Τοποθεσία: Βορράς
Member Is Offline

Διάθεση: χαρούμενη

Εστάλη στις 17-9-2010 στις 12:32 Απάντηση με παράθεση


Μπομπότα με φέτα

* 3 αυγά
* 1 κούπα γιαούρτι
* 1 κούπα γάλα
* 1 κούπα αραβοσιτέλαιο
* 1 1/2 κούπα αλεύρι κανονικό
* 1 1/2 κούπα αλεύρι καλαμποκίσιο
* 3 κουταλάκια μπέικιν
* 250 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
* Λίγο αλάτι
* Ελάχιστη σόδα διαλυμένη σε λίγο λεμόνι.


Ετοιμασία

1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα βάζουμε σε ταψί καλά αλειμμένο με λάδι
2. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 200° C.

Από το hungry.gr




~Και με τα χίλια βάσανα, πάλι η ζωή γλυκειά ναι~
Προφίλ μέλους Δείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member
Nerrissa
Natalija
*****




Μηνύματα: 18.130
Registered: 21-3-2005
Τοποθεσία: Sun, Moon and Stars
Member Is Offline

Διάθεση: Δέσε με

Εστάλη στις 17-9-2010 στις 12:38 Απάντηση με παράθεση


Εγώ μια φορά έφτιαχνα αλμυρό κέικ και αντικατέστησα το κοινό αλεύρι με καλαμποκάλευρο. Μια χαρά ήτο.



I'm wired to the world
That's how I know everything
I'm superbrain
That's how they made me
Προφίλ μέλους Ιστοσελίδα μέλους Δείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member
Asterodeia
Νύμφη
****




Μηνύματα: 14.602
Registered: 22-2-2003
Τοποθεσία: Exodar
Member Is Offline

Διάθεση: Imba κότα

Εστάλη στις 17-9-2010 στις 12:41 Απάντηση με παράθεση


πωωωωωωωωωω να χαμε μια.....

ολα τα λεφτα ειναι. εδω στο αρβανιτοχωρι, τρωνε ενα παρεμφερες ψωμι το πλατετσι.




Και η βρόχα έπεφτε ράι θρου....
Προφίλ μέλους Ιστοσελίδα μέλους Δείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member
lucilla
θαμώνας
***


Avatar


Μηνύματα: 3.808
Registered: 8-6-2009
Member Is Offline

Διάθεση: οποιος εχει τα γενεια εχει και τα χτενια

Εστάλη στις 17-9-2010 στις 13:02 Απάντηση με παράθεση


brava carmen.
ο,τι ειπεις ειναι σωστο. επισης οτι απο φλωρεντια και κατω μας λενε polentoni :D
δεν μπορω να πω τι μπορεις να φιαξεις με την polenta, απειρα πραγματα. θα αρχισω σιγα σιγα και thanks για την ευκαιρια που μου δινεις για ενα απο τα αγαπημενα μου φαγητα.
λεω να ανοιξω ενα τοπικ στην ιταλικη κουζινα.
αντε, σημερα ειναι η τυχερη σου μερα. μου αρεσει η polenta, την μαγειρευω πολυ συχνα, σημερα ειμαι στο σπιτι.
Προφίλ μέλους Δείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member
karmenqueasy
εξαρτημένο μέλος
****


Avatar


Μηνύματα: 6.177
Registered: 16-12-2004
Τοποθεσία: Βορράς
Member Is Offline

Διάθεση: χαρούμενη

Εστάλη στις 17-9-2010 στις 13:06 Απάντηση με παράθεση


Περιμένω! :luxhello:

Θελω γλυκιές και αρμυρές συνταγές, κατά προτμίηση γευματάκια που μπορώ να παίρνω μαζί στη δουλειά και φυσικά ό,τι διαθέτεις με τυρί!!!


Γκράτσιε!




~Και με τα χίλια βάσανα, πάλι η ζωή γλυκειά ναι~
Προφίλ μέλους Δείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member
lucilla
θαμώνας
***


Avatar


Μηνύματα: 3.808
Registered: 8-6-2009
Member Is Offline

Διάθεση: οποιος εχει τα γενεια εχει και τα χτενια

Εστάλη στις 17-9-2010 στις 13:44 Απάντηση με παράθεση


polenta



αγαπημενη τροφη της βορειας ιταλιας.
απο αλευρι καλαμποκιου, αναλογα με τον τροπο που εχει αλεστει, μπορει να εινα πιο χοντρο, πιο λεπτο, κλπ.
η τυπικη polenta της lombardia, (bergamo), trentino, veneto ειναι χοντροαλεσμενη.
αποτελουσε την κυριως τροφη μεχρι τα μισα του περασμενου αιωνα σε αυτες τις περιοχες, λογω καλλιεργειας του καλαμποκιου.
πως φιαχνουμε μια καλη polenta.

υλικα
300 γρ. αλευρι απο καλαμποκι
1 λτ. νερο
αλατι

βραζουμε το νερο, το αλατιζουμε, και μετα αρχιζουμε να ριχνουμε το αλευρι σαν βροχη, ανακατευοντας συνεχεια με ενα ξυλινο κουταλι, για να μην δημιουργησει σβωλους.
χρειαζεται περιπου μια ωρα για το ψησιμο. ποτε ειναι ετοιμη, το καταλαβαινουμε με ευκολια, οταν δεν κολλαει στα τοιχωματα του σκευους.
οταν ειναι ετοιμη, την αναποδογυριζουμε σε μια ξυλινη η μαρμαρινη επιφανεια, καλυτερα με λιγες κινησεις, και αυτο ειναι ολο.
ειναι ετοιμη να σερβιριστει. αυτη φυσικα ειναι η βαση.
χρησιμοποιουμε μονο ξυλινα κουταλια για το ανακατεμα και το σερβιρισμα.
αναλογα με το νερο που χρησιμοποιουμε, εχουμε polenta στεγνη, μετρια και μαλακη.
η δοσεις που εβαλα ειναι για στεγνη.
μετρια την εχουμε βαζοντας 250 γρ. αλευρι
μαλακη, με 200 γρ. αλευρι.
απο εκει και περα μπορει να "παντρευτει" με ενα σωρο πραγματα, σιγα σιγα θα τα βαζω εδω.
ενα την ημερα.

υγ. εαν δεν εχουμε χρονο για τετοιο μαγειρεμα, βρισκονται στην αγορα προιοντα που χρειαζονται απο 15 μεχρι 20 λεπτα.
σε τετοια περιπτωση, διαβαζουμε τις οδηγιες.


http://www.buttalapasta.it/img/polenta.jpg
Προφίλ μέλους Δείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member
lucilla
θαμώνας
***


Avatar


Μηνύματα: 3.808
Registered: 8-6-2009
Member Is Offline

Διάθεση: οποιος εχει τα γενεια εχει και τα χτενια

Εστάλη στις 17-9-2010 στις 18:59 Απάντηση με παράθεση


arancini di polenta

ετοιμαζουμε την πολεντα οπως παραπανω, οταν ειναι ετοιμη την δοκιμαζουμε στο αλατι, βαζουμε λιγο πιπερι, λιγο βουτυρο και μπολικη παρμεζανα τριμμενη. ανακατευουμε, και την μεταφερουμε σε ενα ταψι. την στρωνουμε καλα, και την αφηνουμε να κρυωσει.
παιρνουμε ενα τυρι, εγω βαζω mozzarella, μπορεις να βαλεις fontina, gorgonzola, και το κοβουμε σε μικρους κυβους, στο μεγεθος καρυδιου.
παιρνουμε λιγη πολεντα, την ανοιγουμε στην παλαμη, σαν να ετοιμαζουμε μικρα ρολλα που μεσα βαζουμε γεμιση, βαζουμε λιγο τυρι και το κλεινουμε σχηματιζοντας μια σφαιρα.
βαζουμε τα μπαλακια σε ταψι, και τα βαζουμε στον φουρνο μεχρι να χρυσωσουν.

nb. εαν βαλεις μοτσαρελλα, βαζεις και την παρμεζανα
εαν χρησιμοποιησεις αλλα τυρια πιο αλμυρα, μην την βαλεις.
εξαρταται δηλαδη απο τα γουστα, κανε μερικες δοκιμες.

αμαν ρε καρμεν, τι θεμα ανοιξες με την πολεντα!!!!!! :D

εντιτ. βαζω μια φωτογραφια

http://cookaround.com/yabbse1/foto/data/8336/11046.jpg
Προφίλ μέλους Δείτε όλα τα μηνύματα του χρήστη U2U Member
 Σελίδες:  1  2


WebHosting_2014

Go To Top


Powered by XMB
Developed By Aventure Media & The XMB Group © 2002-2005
Modified for multiforums.gr by Tularis
Multiforums.gr - Μια ακόμη υπηρεσία της MultiForums OE. Φιλοξενία MultiHosting.gr.
Άλλες υπηρεσίες της Multiforums OE: MultiHosting.gr. MultiLabs.gr. MultiPlanet.gr. MultiRadio.gr. MultiPolls.gr. MultiBlogs.gr. WebStocks.gr.

[queries: 16]
[PHP: 78.3% - SQL: 21.7%]